Zians-Haas Advocaten
Zians-Haas Rechtsanwälte

Ritsen vanaf 1 maart verplicht

10.03.2014

Op 1 maart 2014 wordt ritsen in het verkeer verplicht. De regering heeft het opgenomen in de Wegcode. Het is een van de maatregelen om het fileleed in ons land te verminderen. Overtreders riskeren een boete!

Bestuurders die, bij sterk vertraagd verkeer, rijden op een rijstrook die ophoudt of waarop het verder rijden wordt verhinderd, mogen pas invoegen vlak voor de versmalling. De bestuurders die rijden op die vrije rijstrook zijn verplicht om beurtelings voorrang te verlenen aan één invoegende bestuurder. Wanneer zowel op de linker als de rechterrijstrook niet kan gereden worden, moet eerst voorrang worden verleend aan een bestuurder op de rechterrijstrook en daarna aan een bestuurder op de linkerrijstrook.
 
Tot op vandaag was er geen wettelijk kader. Ook de komende 2 weken is ritsen nog gebaseerd op hoffelijkheid.

Bron:Koninklijk besluit van 29 januari 2014 tot wijziging van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen, van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs, BS 13 februari 2014.

<< ga terug