Administratieve rechtscolleges kunnen zelf schadevergoeding toekennen
24.02.2014Een partij die gelijk krijgt van de Raad van State of een ander federaal administratief rechtscollege zal voor de vergoeding van haar schade niet langer naar de gewone rechtbank moeten stappen. Het is de bedoeling dat de administratieve rechtscolleges zelf zullen kunnen beslissen over de burgerrechtelijke gevolgen van hun beslissingen. Dat blijkt uit een grondwetswijziging in het kader van de Zesde Staatshervorming. Het gewijzigde artikel 144 geeft de wetgever de mogelijkheid om een dergelijke regeling uit te werken. En voor de Raad van State gebeurt dat al onmiddellijk.
Voor verzoekende of tussenkomende partij
Let op. De tussenkomende partij kan die vraag alleen stellen als ze de verzoekende partij ondersteunt en de nietigverklaring van de handeling vordert. Het verzoek tot vergoeding is immers een accessorium van de nietigheidsvordering.
Nadeel
Wie de onwettige handeling gesteld heeft, betaalt de schadevergoeding.
Verzoekschrift
Ook mogelijk bij toepassing bestuurlijke lus
Op die manier verhindert de bestuurlijke lus niet dat de partij die door een onwettige akte een nadeel heeft geleden een schadevergoeding vraagt en krijgt. Na toepassing van de bestuurlijke lus is de onwettigheid immers hersteld en volgt er geen vernietiging. Maar een partij kan er wel een nadeel door geleden hebben. Vandaar dat niet een nietigverklaring wordt geëist, maar wel een onwettigheid.
Als de bestuurlijke lus is toegepast, wordt het verzoek tot schadevergoeding ingediend binnen zestig dagen na de kennisgeving van het arrest waarbij de beroepsprocedure wordt afgesloten.
Eén vordering
De omgekeerde regel geldt ook: wie een burgerlijke aansprakelijkheidsvordering instelt of heeft ingesteld, kan aan de Raad van State geen vergoeding voor hetzelfde nadeel meer vragen.
Voordeel om een schadevergoeding te vragen voor de Raad van State is onder meer de tijdswinst. Bovendien is de rechter al op de hoogte van de zaak, wat ook proceseconomisch een voordeel is. Nadeel is dan weer dat er geen beroep mogelijk is.